Det nærmer seg sesongstart

Vi ses snart igjen til en ny, spennende høstsesong – på Kampenjazz
Nedenfor finner du  programmet, link til billettsalg og en presentasjon av hver konsert
skrevet av vår huspoet Johan Hauknes

Livet etter skjærsilden

Velkommen til den unormale normaliteten. Vi har gjennom de to siste årene levd i et limbo, et liminalt rom, et eksistensielt overgangssted – et rom som står som en avgrunn mellom vårt nå nesten glemte, pre-kovidale liv og den virkeligheten vi i dag kjenner som vår post-kovidale identitet. Når vi nå vender tilbake til Kampenjazz for den første ordinære høstsesongen på tre år, håper vi den vil bli så nær det normale pre-kovidale liv som det er mulig å få det.

For å få det til trenger vi opplevelser av levende musikk. En ordinær Kampensesong er en sesong med mange spennende musikalske møter, med personlige møter mellom musikere og publikum som setter pris på improvisert musikk av høy internasjonal kvalitet. Musikk som lindrer, musikk som skaper nye virkeligheter.

Kampenjazz vil som alltid gi deg musikk som fyller deg med saft, kraft og overskudd – også etter sommerens varme. Høsten på Kampenjazz kommer som alltid med det fremste av den nye, norske jazzen – med de mest kreative og nyskapende musikere du kan se på noen scene.

Hør det nye – hør det vakre – hør det først på Kampenjazz!

Alle konserter foregår søndager i jazzkjerka, Caféteateret, Hollendergata 8, med konsertstart kl. 20.00 om ikke annet er oppgitt.

Hold deg orientert om hva som skjer:

https://www.facebook.com/Kampenjazz, www.kampenjazz.no https://www.instagram.com/kampenjazz/

 

Søndag 4. september kl. 20.00 – kjøp billetter her:
Sesongstart: Aw/Cissokho/Ulvik i samarbeid med Samspill

Becaye Aw: gitar og sang, Ibou Cissokho: kora, sang, Liv Ulvik: sang
event image
Illustrasjon Knut Utler og Liv Ulvik

Kjemi og matlære har noe til felles med denne trioen: Alle tre lærer oss at tre ulike ingredienser kan skape noe helt nytt og unikt når de blir blandet sammen i riktige forhold. Denne trioen skapes i et møte mellom en folkesanger fra Lærdal, en senegalesiske griot-musiker med kora og en særegen gitarist med røtter i Fulani-folket i Vest-Afrika.

Trioens musikk er som et smykkeskrin av ulike tradisjoner. Norske tradisjoner, griot- og fulani-tradisjoner glir sømløst over i hverandre, med Becaye Aws unike gitarspill som drivende grunnstamme. Nye og tradisjonelle linjer blandes organisk og intuitivt sammen med elementer av tradisjonsmusikk. Alle utøverne bidrar vokalt både trestemt og solistisk, på flere språk. Det hele framstår som en kraftfull vev av linjer og harmonier, og med de norske tonene skaper det en kledelig drakt.

Kjemien servert i helt ny bunad!

 

Søndag 11. september kl. 20.00 kjøp billetter her
Inger Hannisdal Ensemble
event image

Foto Geir Strande Syrrist

Inger Hannisdal: fele, Adrian Myhr: kontrabass, Khalid Laaouam: saksofon og perkusjon,
Michaela Antalová: trommer

Den «europeiske» tempererte intonasjonen gjør at vi går glipp av en hel verden av toner – alle tonene som ligger mellom de tolv tangentene. Inger Hannisdal Ensemble utforsker slike mikrotonale landskaper ved å blande inspirasjon fra arabisk maqam, norsk folkemusikk og improvisasjonsmusikk. Husk at sett fra en arabisk maqams sted, så vel som fra norsk folkemusikks sted, er det vår tempererte skala som er mikrotonal!

Mange av de typiske elementene for arabisk musikk, som kvarttoner og asymmetrisk takt, finner vi igjen også i norsk folkemusikk. Kvartetten griper fatt i disse likhetstrekkene og utvikler dem. Med musikken sin søker ensemblet under Hannisdals ledelse å finne tilbake til nettopp tonene-mellom-tonene, og utforske de uttrykkene og følelsene som de åpner for. Og for et ensemble Hannisdal har med seg for å bistå i denne oppgaven!

Maqam i tonal mikro og makro!

 

 

Søndag 18. september kl. 20.00 kjøp billetter her
 Johan Lindvall
event image

Johan Lindvall: piano

Johan Lindvall er fra Kungsbacka, men det er i Oslo han har etablert seg som en sterk stemme i det unge improvisasjonssamfunnet – og etter hvert nå også i Bergen. Han har vist seg som en sterk samtidskomponist. Ikke minst har han vist det med sitt store ensemble Torg og med bestillingsverket til Moldejazz med Trondheim jazzorkester i 2020, et verk som dannet grunnlaget for albumet «Om du reser mycket». Han ga i tillegg nylig ut sitt andre trioalbum på Jazzland, «This is not about you».

Men det er i hans soloarbeider vi hører essensen av hans musikalske virke. Han har blant annet gitt ut tre album der han spiller egne verk, så vel som av komponisten og musikeren Fredrik Rasten. Det siste, «Four Parallel Rivers», ble gitt ut i fjor. Her spiller Lindvall musikk skrevet av Rasten, der ifølge komponisten «… the microtonal dimension is essential» ­– og det på et flygel.

Fire elver små blir en stor å!

 

Søndag 25. september kl. 20.00 kjøp billetter her
Munch Trio
event image

 

Foto Rasmus Vik Lagerberg

Zakarias Meyer Øverli: tenorsaksofon, Gard Kronborg: bass, Ola Erlien: gitar

Munch Trio var ett av de åtte bandene som ble valgt ut til årets JazzINTRO. Selv om de ikke kom seg videre til finalen i Molde disse tre musikerne helt sikkert være markante stemmer i norsk jazz de nærmeste tiårene. Trioen består av tre musikere som har gått sammen på musikklinja på Edvard Munch videregående skole i Oslo. Nå studerer de alle utøvende jazzmusikk ved Musikkhøgskolen i Oslo og ved Jazzlinja i Trondheim.

De tre musikerne har valgt å fordype seg i hvert sitt område i jazzen. I trioen møtes de og skaper sammen et lyrisk, kammermusikalsk utrykk – der postbop, gypsy-musikk og nordisk jazz blandes. Med en heftig, improvisert krydderblanding.

Tror du Edvard hørte på jazz?

 

Søndag 2. oktober kl. 20:00 kjøp billetter her
A Tonic for the Troops
event image

Foto Leikny H Skjærseth

Ellen Brekken: bass, Espen Berg: piano, Magnus Bakken: saksofon, Magnus Sefaniassen Eide: trommer

Smak på det: «A Tonic for the Troops». Skål! Tenker du Bob Geldof, er du tilgitt, men på de villeste veier. Tilbake til India og Egypt vil vi, til den  tiden da sola aldri gikk ned over det britiske imperiet. Og med inspirasjon derfra skal vi nyte kraftig medisin.

Kvartetten beskriver seg selv som en tropp kokende sjeler som spiller beint frem melodisk og energisk jazz. Med én fot solid forankret i den amerikanske og den europeiske tradisjonen, angriper de musikken med fart og finesse med den andre. 

Men musikken er levende, nåtidig, groovy, med røtter til den feiende, svingende, livgivende jazzen i tiårene etter at jazzen fikk vinger tidlig på 1970-tallet. Kvartetten ga ut albumet «Ambush» i fjor vår, og anmelderne var begeistret, se bare her: Bandets uttrykk er «… ein kjærleikserklæring til kickbasert, levende jazz», som låter «… så velformulert at jeg må pusse det ordet litt ekstra», med musikk «…  som på alle måtar kjennest herleg frittgåande».

Ta livgivende kraftmedisin ved inngangen til høstmørket.

Tonic gjør susen!

 

Søndag 9. oktober kl. 20:00 kjøp billetter her
Joel Ring Neverending Sextett
event image

Foto Magnus Skavhaug Nergaard

Joel Ring: cello, Bror Tomas Sandström: trommer, Heida Karine Johannesdottir Mobeck: tuba,
Anton Jonsson: trommer, Karl Hjalmar Nyberg: tenorsaksofon, klarinett, Milton Öhrström: piano

Ledet av komponisten, cellisten og bassisten Joel Ring, speiler sekstetten Rings inspirasjonskilder og hans særegenheter. I komposisjonene hans kan vi kjenne igjen teksturer og mønstre som omgir oss i hverdagen, lydstrukturer vi er i kontakt med hver eneste dag, både fysisk, auditivt og visuelt.

Men det er mer enn Rings uttrykk i denne musikken. Det kan være kaldt og skremmende, men også ha beroligende uttrykk som omslutter oss i bølgende former. Sekstetten består av noen av Nordens aller fremste unge musikere, som med stor individuell frihet sammen skaper et sterkt og særegent kollektivt uttrykk. Sekstetten har nylig gitt ut sitt aller første album, «Pouring Textures».

Hvor ender the Neverending Sextet?

 

Søndag 16. oktober kl. 20:00 kjøp billetter her
Adrian Myhr Trio
event image

Foto Michaele Antalova

Rasmus Kjorstad; fele, langeleik, Jan Martin Gismervik: trommer, vibrafon, harmonium, Adrian Myhr: bass

Si velkommen til en kjent Kampenvenn i et nytt format: For første gang stiller bassisten Adrian Myhr på scenen som leder med eget band. Vi har gjennom flere år hørt Myhr spenne ut et stadig bredere musikalsk lerret; det være seg verdensmusikk, samtidsmusikk, norsk folkemusikk og improvisasjonsmusikk. Med sin egen trio samler han de ulike trådene til et nytt og eget uttrykk. 

Med støtte fra Komponistenes Vederlagsfond kommer Myhr med nytt band og en rekke nye komposisjoner til denne konserten. Musikken henter inspirasjon fra mange kanter, vi kan høre hint av ragamusikk fra India, så vel som albansk sangtradisjon. Men også egne versjoner av annen musikk, som Adrianne Lenkers låter for det amerikanske indie-rock-bandet Big Thief. Fellestrekket for alt dette er at musikken er lavmælt, melodiøs og suggererende.

Konserten er støttet av Komponistenes vederlagsfond.

Meditative melodier med Myhr!

Søndag 23. oktober kl. 20:00 kjøp billetter her
Kenny Wessel Nonotes Ensemble

event image

Kenny Wessel: gitar, Rob Waring: vibrafon, Mats Eilertsen: bass, Hans Hulbækmo: trommer

Fra sin base i New York har den amerikanske gitaristen Kenny Wessel spilt med «de fleste», som Donald Fagen, Dave Liebman, Laurie Anderson og Joe Lovano. Vi kjenner ham kanskje best fra hans tolv år som gitarist i Ornette Colemans Prime Time, og hans trio med tablamester Badal Roy og bassist Stomu Takeishi. Han var også med i kollektivet bak albumet «Bhattacharya / Grønseth / Wessel / Bhattacharya» utgitt i 2016.

Oslo-baserte, New Yorker, res.kamp. og maestro i melodisk perkusjon, Rob Waring er en god Kampenvenn og trenger ingen nærmere presentasjon. Han og Wessel fant raskt sammen som unge, ambisiøse musikere i New York tidlig på 1970-tallet.

Nå har de funnet sammen igjen, femti år etter at de begynte å spille i band sammen på gymnaset. I fjor spilte de to en triokonsert i New York med bassisten Jay Anderson. – Det var sterkt å spille sammen igjen – vi kjenner hverandre så godt!, sier Waring. – Nå gleder vi oss til å spille sammen på Kampenjazz, med Mats og Hans. 

For nå får vi høre de to på Kampenjazz, sammen med bassist extraordinaire og res.kamp. Mats Eilertsen og Hans Hulbækmo, tolgingen som aldri slutter å overraske og en av Norges mest etterspurte trommeslagere.

Vi kan love deg én ting: Her blir det god musikk – så lenge det varer, og enda litt til!

Vakre toner med Nonotes Ensemble!

 

Søndag 30. oktober kl. 20:00 kjøp billetter her
Trygve Fiske 6
event image

Foto: C F Wesenberg

Trygve Fiske: kontrabass, komposisjoner, Per Texas Johansson: saksofon, klarinett,
Erik Kimestad Pedersen: trompet, Anja Lauvdal: synth, Oscar Grönberg: piano, Hans Hulbækmo: trommer

Bassisten Trygve W. Fiske fikk før pandemien en bestilling for Jazzfest i Trondheim og Festspillene i Kristiansund. Førstegangsoppførelsene skjedde i 2021. Verket «Cycles Recycled» har fått særs gode anmeldelser hver gang det er blitt oppført. Snart slipper Fiske og sekstetten endelig verket på plate.  

Trygve Fiske er en av de mest fleksible bassistene i Norge, han kan hoppe inn i en lang rekke ulike sammenhenger og «blåse» bakoversveis på deg på «hornet» sitt! Hans siste album «The Buoy and the Sea» ble nevnt som ett av de beste jazzalbumene i 2020.

Trygve Fiske har nå samlet et gnistrende ensemble, med noen av de heiteste musikerne i det skandinaviske jazzmiljøet. To fantastiske pianister, en råsterk blåseravdeling og en grenseløst oppfinnsom trommis, i tillegg til sjefen sjøl. Slik blir det elektroakustisk jazz med improvisatorisk frihet, lekenhet og positiv energi, av! 

Med hornet til Fiske i bånn!

 

Søndag 6. november kl. 20:00 kjøp billetter her
Plateslipp: Grundt & Storaas Duo
event image

Foto Juliane Schütz

Cecilie Grundt: saksofon, Vigleik Storaas: flygel

Sist vi hørte pianisten Vigleik Storaas i elegant duoformat på Kampenjazz, var i møtet med sin gamle venn saksofonisten Tor Yttredal. På dagen tre år og en måned seinere kommer Storaas tilbake med den unge saksofonisten Cecilie Grundt.

Storaas har tidligere bidratt på albumet til Grundts kvartett, «Order and Chaos». Nå kommer de til oss for å slippe sitt første duoalbum. De to inviterer oss inn i et vakkert univers med et intimt og tett duospill. Med dyp forståelse og gjensidig respekt går duoen rett til hjertet av den store amerikanske sangboka. Sentimentalt, harmonisk og vakkert, andre ganger sprudlende og virtuost. Denne kvelden vil du bli servert tidløs, lyrisk kammerjazz av ypperste kvalitet.

Kammerjazz på Kampenjazz!

 

Søndag 13. november kl. 20:00 kjøp billetter her
Piano-forum
event image

foto Urban Willi

Christian Wallumrød, Ingfrid Breie Nyhus, Ellen Ugelvik, Alex Zethson: piano

Fire ulike pianister på samme scene på én søndagskveld! Initiativtaker og kurator Christian Wallumrød lanserte i 2021 et nytt konsertkonsept på Kampenjazz og på Kafé Hærverk. Han betegnete det som et Piano-forum. Her er andre konsert på Kampenjazz i serien.

Wallumrød beskriver prosjektet slik: Impulsen til prosjektet er tanken om at ulike pianister med åpen og utforskende holdning stadig dykker ned i dette instrumentet og leter etter noe. Det skal være et slags forum der musikerne kan møtes og prøve ut noe av det de har funnet, eller noe av det de fremdeles leter etter. Et lite arbeidsfellesskap for åpen scene, med mulighet for gjentakelse, der man kan gjøre et nytt forsøk med den samme musikken, eller noe annet.

Konserten består av små solosett med de fire musikerne.

Historien skapes på Kampenjazz!

 

Søndag 20. november kl. 20:00 kjøp billetter her
Ung Vokal og Ung Impro
event image

Foto Nabeeh Saman

Møt de unge, lovende og uttrykksfulle!

I kveldens første sett er Ung vokal – et vokalensemble etablert av Østnorsk jazzsenter – tilbake på Kampenjazz. Det samler de mest lovende unge sangere fra Østlandsområdet, i alderen 15-20 år. Dette er et gehørbasert ensemble med fokus på rytmisk samsang og utforsking av vokalimprovisasjon. Ung Vokal er ledet av Karoline Wallace.

I andre settet kommer Ungdommens improorkester – Ung Impro – for første gang til oss. Ensemblet ble startet høsten 2021 av Østnorsk jazzsenter under ledelse av Henriette Eilertsen. Dette er et ensemble for musikere i alderen 14-20 år med fokus på gehørbasert samspill og mye improvisasjon..

De unge ser du alltid først på Kampenjazz!

 

Søndag 27. november kl. 20:00 kjøp billetter her
Philip Granly Trio
event image

Foto Guro Elvethon

Philip Edwards Granly: piano, Håkon Huldt-Nystrøm: bass, Trym Saugstad Karlsen: trommer

Trioen presenterer musikk som henter inspirasjon fra klassisk musikk, og kombinerer det med lekenheten og improvisasjonen fra jazz-tradisjonene. Granlys komposisjonsmetode er å jakte på de vakre og store temaene, for så å kaste dem inn i jazz-sentrifugen og se hva som kommer ut på den andre siden.

Man vet aldri helt hva denne trioen kan finne på: Fest setebeltet og

Enjoy the ride!  

 

Søndag 4. desember kl. 20:00 kjøp billetter her
Julekonsert 2022
event image

Vi i Kampenjazz lengter etter å følge opp tradisjonene! Etter å ha gjennomlevd to julesesonger med store usikkerheter, er vi endelig tilbake i ordinært format … håper vi!

Det er med stor glede vi kan melde at Ina Sagstuen fortsetter som vert for disse herlighetene! Med henne er den tradisjonelle ikke-tradisjonen godt ivaretatt.

Sammen med Sagstuen ser vi fram til å ønske deg en julestemmende opplevelse på den siste kvelden i Kampenjazz’ høstsesong i 2022.

Deretter kan vi ønske hverandre en god jul!

Med et sterkt ønske om at vi ses igjen i 2023 – på Kampenjazz.